Selv om mange av oss lærte / ble tvunget til å re opp senga hver morgen før klokken 07 i militæret, kan det likevel være smart å la være å re opp senga like etter du har stått opp, da en varm, oppredd seng er en plass hvor midden stortrives og liker å formere seg.
Når du lar være å re opp senga, fjernes fuktigheten fra svetten din som har oppstått gjennom natten raskere fra sengetøyet og madrassen – pass på at du flytter dynen litt bort fra akkurat der du har ligget. Til de blide sersjantenes forsvar, var mye av grunnen til at man skulle re opp senga at det skulle gå raskt å se om noen lå der hvis brakka brant.
Viktig med renhold og utlufting
1 500 000 sengemidd og deres ekskrementer skjules i en gjennomsnittlig seng. Midden lever av døde hudceller, og trives best i varme og fuktige omgivelser. Derfor er det viktig å skifte sengetøy minst hver 14. dag og holde soverommet rent, ellers kan du få allergiske reaksjoner og sove dårlig.
Men du bør altså droppe å re opp senga like etter du står opp – når senga fremdeles er varm og fuktig – men du kan for eksempel re opp senga når du kommer hjem fra jobben eller skolen. Hvis du ikke liker å komme hjem til en uoppredd seng, kan du også re den opp etter du har tatt en dusj og spist frokost.
Uansett om du rer opp senga eller ei, er det viktig å lufte skikkelig godt på soverommet – sett helst vinduet på vidt gap i minst 10 minutter om morgenen og kvelden. Dette gjør det lettere å sovne om kvelden, og du vil fjerne fuktighet og ekkel «sovelukt» om morgenen.
Les også: Sjokkluft om vinteren
Du har altså noen valgmuligheter, og skulle noen se at senga di er uoppredd, kan du si at du er opptatt av god hygiene og gi midden skylda.
Good night, sleep tight, Don't let the bedbugs bite.
– En setning som kom i bruk i USA på 1880–1890-tallet.